Droevige resultaten in Drenthe

Verhalen over je nestonderzoek, vragen over observaties et cetera

Droevige resultaten in Drenthe

Berichtdoor Herma Dijk (HDYK08) » do jun 28, 2018 5:00 pm

Al zo'n 10 jaar houd ik globaal de broedresultaten bij van zowel de Huis- als de Boerenzwaluwen op ons erf. Natuurlijk niet zo grondig en officieel als deze keer. Ook nog niet eerder verliep het zo teleurstellend bij de Huiszwaluwen. Terwijl de jonge "Boeren" troepsgewijs uitvliegen, hebben de Huiszwaluwen zelfs nog geen jongen of zijn ze verloren.
Van de 6 nesten zijn er 5 al vroegtijdig weer afgevallen. Van 1 nest met jongen viel de bovenste helft af, waarna de jongen binnen 2 dagen geroofd waren. Haast met herbouwen is heel verschillend, van heel snel tot af en toe een laagje.
De twee soorten putten uit dezelfde modderpoel. De "Boeren" metselen tegen hout, de Huiszwaluwen tegen baksteen. Zou de steen gewoon te droog zijn?
HDYK08
 
Berichten: 2
Geregistreerd: do jun 28, 2018 4:41 pm
naam: Herma Dijk

Re: Droevige resultaten in Drenthe

Berichtdoor Vincent Molenaar (VMLR00) » do jun 28, 2018 8:24 pm

HDYK08 schreef:(...)De "Boeren" metselen tegen hout, de Huiszwaluwen tegen baksteen. Zou de steen gewoon te droog zijn


Je zou zeggen dat de ruwheid van het materiaal belangrijk is. Tegen een glad geverfd stuk hout zou je nooit een nest zitten. Maar wel tegen ruwe baksteen of tegen ruw hout. Om de Huiszwaluwen te lokken heb ik in april ruw houten planken tegen de gevel gemonteerd onder de overstek, daar zitten nu drie huiszwaluwnesten.

Ook de modder zou volgens mij juist sterk moeten worden door uit te drogen. De net nieuw aangebrachte vochtige modder is minder sterk.
VMLR00
 
Berichten: 9
Geregistreerd: wo jun 20, 2018 2:49 pm
naam: Vincent Molenaar

Re: Droevige resultaten in Drenthe

Berichtdoor Albert de Jong (AJNG05) » vr jun 29, 2018 11:24 am

Ha Herma,
Mooi dat het gelukt is om berichten te plaatsen. Jammer dat de Huiszwaluwen zo'n pech hebben bij jullie. Je woont op zandgrond, toch? Zou het kunnen dat de kleisubstantie niet stevig genoeg is (te zanderig, te weinig echte klei)? Misschien kun je naar het verschil tussen de nesten van Boeren- en Huiszwaluwen kijken? Meer strootjes als bindmateriaal bij Boeren? Of rusten die nesten ergens op?

Vanuit onderzoeksoogpunt zijn je resultaten natuurlijk erg interessant (maar leuk is anders). Hopelijk demotiveert dit niet om goed te blijven volgen wat er gebeurt en of de zwaluwen nog een herlegsel doen.
AJNG05
 
Berichten: 38
Geregistreerd: wo okt 05, 2016 5:30 pm
naam: Albert de Jong


Keer terug naar Nestonderzoek Jaar van de Huiszwaluw

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast